IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bloomberg: Мъск планира да премахне половината от работните места в Twitter

На съкратените служители може да бъде предложено 60-дневно обезщетение

10:18 | 03.11.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Един от офисите на Twitter. Снимка: Keith Bedford/Bloomberg
Един от офисите на Twitter. Снимка: Keith Bedford/Bloomberg

Илон Мъск планира да премахне около 3700 работни места в Twitter Inc., или половината от работната сила на компанията за социални медии, в опит да намали разходите след придобиването ѝ за 44 млрд. долара, предава Bloomberg, като се позовава на запознати източници. 

Новият собственик на Twitter възнамерява да информира засегнатите служители в петък, твърдят източниците, които са пожелали анонимност, тъй като обсъждат непублични планове. Мъск също така възнамерява да отмени съществуващата политика на компанията за работа от всяко място, като поиска от останалите служители да се явяват в офисите - въпреки че могат да бъдат направени някои изключения. 

Мъск и екип от съветници обмислят редица сценарии за съкращаване на работни места и други промени в политиката на базирания в Сан Франциско Twitter, казват източниците и добавят, че условията за намаляване на броя на служителите все още могат да се променят. В един от разглежданите сценарии на съкратените работници ще бъде предложено 60-дневно обезщетение. 

Според запознати, след като съкращенията бяха уточнени, главният счетоводител на Twitter Робърт Кейдън ще напусне компанията, ставайки един от поредните напуснали ръководители след назначаването на Мъск.

Мъск е подложен на натиск да намери начини за намаляване на разходите за бизнеса, за който твърди, че е надплатил. Милиардерът предложи да плати 54,20 долара за акция през април, точно когато пазарите се сринаха. След това в продължение на месеци той се опитваше да се измъкне от сделката, твърдейки, че компанията го е подвела относно разпространението на фалшивите акаунти. Twitter подаде иск, за да принуди Мъск да изпълни споразумението си, а през последните седмици Мъск отстъпи, като се примири, че ще приключи сделката при договорените условия. Сделката за придобиване приключи в четвъртък миналата седмица.

Служителите на Twitter се подготвят за съкращения, откакто Мъск пое управлението и незабавно отстрани голяма част от висшия ръководен екип, включително главния изпълнителен директор Параг Агравал, финансовия директор Нед Сегал и висшите юридически служители Виджая Гаде и Шон Еджет. През следващите дни напуснаха още главният директор по маркетинга Лесли Берланд, главният директор по въпросите на клиентите Сара Персенте и Жан-Филип Махо, който беше вицепрезидент по глобалните клиентски решения.

По-рано Bloomberg съобщи, че Мъск сам ще поеме ролята на временен главен изпълнителен директор, като разпусна управителния съвет на компанията и стана едноличен директор, по-късно заявявайки, че това е „само временно".

През уикенда са били съкратени няколко служители с директорски и вицепрезидентски длъжности. Други ръководители са били помолени да изготвят списъци на служителите в техните екипи, които могат да бъдат съкратени.

Висшият персонал в продуктовите екипи е бил помолен да се насочи към 50% съкращение на персонала, каза тази седмица запознат с въпроса. Инженерите и служителите на директорско ниво от Tesla Inc., автомобилния производител, също управляван от Мъск, са прегледали списъците, каза човекът. Списъците на съкращенията са били изготвени и класирани въз основа на приноса на лицата към кода на Twitter по време на работата им в компанията. Оценката е направена както от служители на Tesla, така и от мениджъри на Twitter.

Притесненията относно рязкото съкращаване на персонала започнаха да се появяват в навечерието на изкупуването от Мъск, когато на потенциалните инвеститори беше съобщено, че той ще премахне 75% от работната сила, която в края на 2021 г. наброяваше около 7500 души. По-късно Мъск отрече, че съкращенията ще бъдат толкова дълбоки.

През последните седмици Мъск започна да намеква за приоритетите си по отношение на персонала, като заяви, че иска да се съсредоточи върху основния продукт. „Софтуерното инженерство, операциите със сървъри и дизайнът ще властват", написа той в Twitter в началото на октомври.

Мъск се опитва да генерира и повече приходи. Компанията ще започне скоро да начислява такси за верификация на акаунтите.

Тя ще бъде част от абонамент за 8 долара на месец, който може да започне да функционира още в понеделник. Потребителите, които вече имат синя верификационна значка, ще имат няколкомесечен гратисен период, преди да трябва да платят за нея или да я загубят, казва един от източниците, пожелал анонимност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 03.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 1 година
Брех, чичо Илън блъска с голямата секира. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още